Hayvanseverler, hükümete Keşan’dan seslendi: “Yasayı geri çek!”
“Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişlik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından, sahipsiz hayvanlar için endişelenen hayvanseverlerin ülke genelinde duruma tepki gösteren açıklamaları ve protestoları sürüyor. Keşan’da da KE-HAYKO (Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği) ve Keşan Kent Konseyi’nin çağrısı ile düzenlenen tepki yürüyüşü, 1 Ağustos 2024 Perşembe günü gerçekleştirildi. Keşan Kent Müzesi önünden saat 18.30 sıralarında başlayan yürüyüşte, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle birlikte düdük çalarak ilerleyen hayvanseverler, yasanın geri çekilmesine yönelik slogan attı.
Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren yürüyüşün ardından, burada bir basın açıklaması yapıldı.
ÖZDAĞLI: “UYUTALIM NE DEMEK? ÖLDÜRELİM DEMEK!”
İlk olarak konuşan Keşan Kent Konseyi Başkanı Dr. Uğur Özdağlı, sözkonusu yasanın Meclis’ten geçtiğini hatırlatarak, “Biliyoruz; bu insanlar köpek sevmezler, bu insanlar ağaç sevmezler, ormandan nefret ederler. Bu insanlar yazarları sevmezler, sanatçıları sevmezler, bu ülkede tek bir insanı severler, reislerini severler. Ama bir gerçek daha var; bu dünyada dostlarımızla beraber yaşıyoruz! Diyorlar ki ‘köpekleri uyutalım.’ Kendileri söylüyor, ‘Allah’ın verdiği canı Allah’tan başka kimse alamaz’ ama bir yandan da şunu söylerler, ‘Uyutalım!’ Uyutalım ne demek? Öldürelim demek. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu yasa için hepimizin tepkileri var. Bu dünyada başka canlılarla beraber yaşıyoruz. Yaşamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
SERİN: “VİCDANSIZ, MERHAMETSİZ BİR ÇÖZÜMÜ ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Daha sonra konuşan KE-HAYKO Kurucu Üyesi Sakine Serin de, amaçlarının sokak hayvanlarına dokunulmaması olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Onları uyutmak gibi, vicdansız, merhametsiz bir çözümü asla kabul etmiyoruz. Biz yüzyıllardır bu hayvanlarla birlikte yaşadık, bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Bu böyle geldi, böyle gidecek. Bu kanun teklifini asla kabul etmiyoruz. Biz, sokakta yaşayan ve sahipsiz olarak nitelendirilen hayvanların yakalanması, kısırlaştırılması ve salınması yönteminin etkili ve ahlaki olduğuna inanıyoruz. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün de temel ilkesini benimsiyoruz. Hayvan popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi için kısırlaştırmanın ve sahiplendirmenin en temel gereklilikler olduğuna inanıyoruz. Evcil hayvanların kısırlaştırılmasının sağlıkları için de faydalı olduğunu, sahiplenme kararının sorumluluk gerektirdiğini ve bir hayvana evin kapılarını ömür boyu açmak için sahiplenme sürecinin kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğini mümkün olan her fırsatta dile getiriyoruz. Umarım ki vicdanlı veteriner hekimler barınaklarda çalışır. 16’ncı madde çözüm için sunulmuş bir maddedir fakat bu yasayla yerel hayvan koruma gönüllüsü tanımı kaldırılıyor. Yani bu madde ile biz hayvanseverler çözümün bir parçası olamayacağız. Bu madde ile çözümün bir parçası olmamız engellenecek. Bizim çözüm önerilerimiz dinlenmeyecek dahi. Üstüne basa basa söylüyoruz, öldürmek çözüm değil. Şunu savunuyoruz; öldürmek ve yeni barınak hapishaneleri yapmaktansa, kısırlaştıralım ve bu çocukları rehabilite edelim. Sahiplendirilinceye kadar barınakta barındırılması hususunun önü çok açıktır. Ne kadar barındırılacak ne kadar beklenecektir? Bu çocukları ölüme göndermeyin. Umuyoruz ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu yasayı imzalamaz ve bu büyük yanlıştan, bu büyük günahtan geri dönülür.” şeklinde konuştu.
Benzer Haberler
Zabıta'nın 198. kuruluş yıldönümü kutlandı
Keşan Belediye Meclisi, bu hatadan dönmeli!
Keşan Belediye Meclisi toplandı, pazaryerinde 3 işyerine satış kararı çıktı
Yeni Adli Yıl, törenle başladı
Büyük Zafer, Keşan ve sahillerinde coşkuyla kutlandı
Büyük Zafer'imiz, kutlu olsun!
GÜNEKAB toplandı, başkan maaşını belirledi
Gökçetepe halkından, RES’e RED!