Keşan Belediye Meclisi, 1 yıl görev yapacak organlarını seçti
Keşan Belediye Meclisi, 2025 Yılı Nisan Ayı Olağan toplantısında, 2024 yılı denetim ve faaliyet raporlarını oybirliğiyle onaylarken, encümen ve komisyon üyelerinin seçimini gerçekleştirdi.
3 Nisan 2025 Perşembe günü Belediye Meclisi Toplantı Salonunda saat 25.00’te başlayan toplantıya, Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan başkanlık yaptı.
Meclisin ilk gündem maddesinde Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının, 03.03.2025 tarih ve 2025/27 sayılı yazısıı ile “Toplu taşıma araçlarının ücret tarifesinin Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından belirlenmesi” talebi görüşmeye açıldı ancak madde Meclis Başkanı Özcan’ın talebiyle oybirliği ile geri çekildi. Özcan, belediyenin kendi elindeki yetkiyi dışarıya vermemesi amacıyla maddeyi gündemden çektiklerini açıkladı.
İkici gündem maddesinde, 2025 yılı Vergi, Harç ve Ücret Tarifelerine “Ev Hayvanı Pasaportu İşlem Bedeli” olarak 300,00 TL ücret tarifesi kaleminin eklenmesi görüşüldü. Grup sözcülerinin konuşmalarının ardından, madde oybirliği ile kabul edildi.
Üçüncü maddede, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 49.Maddesi 2. Fıkrası uyarınca, “Belediye personeli, belediye başkanı tarafından atanır. Birim müdürlüğü ve üstü yönetici kadrolarına yapılan atamalar ilk toplantıda belediye meclisinin bilgisine sunulur.” hükmü gereği meclise atamalarla ilgili bilgi verildi.
“2024 YILI GELİR BÜTÇESİNİN GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 82.06”
4. gündem maddesinde, 5393 Sayılı Belediye Kanunun 55. maddesi gereğince, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre hazırlanan, Keşan Belediyesi 2024 Yılı Denetim Komisyonu İnceleme ve Araştırma Raporu okunarak Meclise bilgi verildi. Mali Hizmetler Müdürü Hasan Balcı tarafından yapılan bilgilendirmede, 2024 yılı tahmini gelir bütçesi 1 milyar 85 milyon TL, 2023 yılından devreden tahakkuk 119 milyon 445 bin 846 TL, yıl içinde yapılan tahakkuk 966 milyon 491 bin TL, toplam tahakkuk 1 milyar 85 milyon 936 bin TL, yıl içinde yapılan tahsilat 894 milyon 713 bin TL, 2024 yılı net tahsilatı 890 milyon 373 bin TL, 2025 yılına devreden bütçe 195 milyon 562 bin TL olarak kayda geçerken, tahakkukun tahsilata oranının yüzde 81.99 olduğu ve 2024 yılı gelir bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 82.06 olduğu belirtildi.
Denetim Komisyonu Başkanı Hüseyin Yavaş’ın verdiği bilgilerin ardından, denetim raporu oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin 5. maddesinde, 5393 Sayılı Belediye Kanunun 56. maddesi gereğince, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 41. Maddesi uyarınca hazırlanan, Keşan Belediyesi 2024 Yılı Faaliyet Raporu Meclis tarafından görüşüldü. Yasa gereği Başkan Özcan meclis salonu dışına çıkarken, Meclis Grup Başkanvekili Rasim Ergene’nin meclis başkan vekilliğinde yapılan oylamada, faaliyet raporu oy irliği ile kabul edildi.
ORGAN SEÇİMLERİ
Gündemin 6. maddesinde, 5393 Sayılı Belediye Kanunun 33. maddesi (b) bendi gereğince, encümen ve komisyonlara üye seçimi yapıldı. Seçimler sonucunda, komisyonlar şöyle oluştu:
ENCÜMEN:
Rasim Ergene (CHP), Bayram Şeker (CHP).
İMAR KOMİSYONU:
Figen Kanar Kayseri (CHP), Işıl Irmak Erel (CHP), Şafak Uslu (AK Parti).
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU:
Rasim Ergene (CHP), Çiğdem Çeliktuğ Öztürk (CHP), Yakup Balcı (AK Parti).
ULAŞIM VE TRAFİK KOMİSYONU:
Cahit Kemer (CHP), Mertcan Özkaya (CHP), Berkay Uslu (AK Parti).
Gündemin 10. maddesinde, Paşayiğit Köyü Çay Bayırı mevkiinde, Orman Genel Müdürlüğünden izinli Keşan Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevi bitişiğinde ilave Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı yapılacağından, söz konusu alanda imar planı gerektiren yapılar iptal edilerek, imar planı gerektirmeyen yapı ve tesislerle kesin izne başvurulması, kurum görüşlerinin alınması, yer teslimi alınması, ORBİS sistemine müracaat edilmesi, projelerin hazırlatılması ve taahhütname verilebilmesi için Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan'a yetki verilmesi görüşüldü.
“6 BİN 500 HAYVANIN BARINMASI SAĞLANACAK”
Konu hakkında söz alan Başkan Özcan, şunları söyledi: “Son zamanlarda hayvanlarla ilgili yasa değişikliği oldu. Dışarıda özellikle köpeklerin başıboş şekilde dolaşmasına mevzuat izin vermiyor. İlave olarak, yaşanabilir alanlar yapılması isteniyor. 2017 yılında Orman Genel Müdürlüğü’nden 72 dönümlük bir alanı hayvan barınağı yapılmak üzere tahsisini alarak, yapımına başladık. Görev sürem sona erdi ve aday olmadım, Mustafa kardeşimiz de işin ucundan tutarak, çalışmalar devam etti. 72 dönümlük alanın yaklaşık 30-40 dönüme yakın yer meşelik. Diğer kısımlarını ise, arkadaşlarımız ağaçlandırmışlar. Veteriner İşleri Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Valimiz, hayvan barınağını ziyaret etti ardından İçişleri Bakan Yardımcısını tesiste misafir ettik. Ayrıca, Edirne’de yapılan toplantılarda, öne çıkan bizim barınağımız oldu. Keşan’daki hayvan barınağı gibi bir tesis, Trakya’da bulunmuyor. Valimiz, 50 dönümlük alanın tahsis edilmesi için başvuruda bulunmamızı söyledi ve gerekli başvurularda bulunduk. Keşan, Enez ve İpsala bir bölge, Uzunköprü ve Meriç bir bölge ve Edirne merkezi olmak üzere toplam 3 bölgeye ayrıldı. Başıboş köpek sayısı en fazla Keşan’ın mücavir alanları ve Enez’in kırsal alanlarında oluyor. Valimiz, gerekli ihale hazırlıklarının yapılmasını söyledi. Masrafın %60’ının Milli Parklardan, %40’ının İl Özel İdare’den alınacağı dile getirildi. Atık yemeklerin mama haline getirilmesi için yaklaşık 2 milyon TL değerinde makine getirilecek. 50 dönümlük alanın tamamlanmasıyla birlikte 120 dönümü aşkın alanda, 6 bin 500 hayvanın barınması sağlanabilecek. Ayrıca, Vali beyden personel takviyesi de alacağız. Yaptığımız her bir padokta, 50-60 hayvan rahatlıkla kalabilir. Yemleri, suları, soğukta korunacağı yeri, güneşte gölgelik olacak alanlar mevcut. Barınağımızda hizmet binası, ameliyathane, röntgen alanı, mama hazırlanacak alan, kediler için yerler mevcut. Hatta, atların barınabileceği alan da mevcut. Ameliyathane ve kısırlaştırma konusunda gerekli donanıma sahibiz.”
Daha sonra yapılan oylamada madde oybirliği ile kabul edildi.
Gündemin 11. maddesinde ise Edirne Kadastro Müdürlüğünün 06.03.2025 tarih ve 15783406 sayılı yazısı ile ilçemiz İzzetiye Mahallesinde, 3402 Sayılı Kadastro Kanunu’nun 22. Maddesi (a) bendi kapsamında yapılacak güncelleme çalışmalarında, uygulama ekipleri ile birlikte görev yapmak üzere (6) adet bilirkişinin belirlenmesi meclis tarafından görüşüldü. İzzetiye Mahallesi’nden önerilen 6 kişi bilirkişi olarak kabul edildi.
Gündemin 12. Maddesi’nde Keşan Belediye Meclisinin 2025-35 sayılı kararı ile Belediyenin 2025 Yılı Vergi, Harç ve Ücret Tarifelerine; Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ve Güneş Enerji Santralleri (GES) ile Yeni Açılacak İmar Yollarında Kırmızı Kot Belirlenmesi harç ve ücret tarifesi kalemlerinin eklenmesi talebi, Plan ve Bütçe Komisyon Raporları doğrultusunda meclis tarafından görüşüldü. Yapılan bilgilendirmelerin ardından madde oybirliği ile kabul edildi.
13. gündem maddesinde ise Keşan Belediye Meclisinin 2025-54 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen, ilçemiz İzzetiye Mahallesi G17-A-18-C imar plan paftası, 112 ada, 7 numaralı parselin imar planı dışında tarım alanında kalan 1.687 m² yüzölçümüne sahip bölümünün, tarım için elverişli büyüklükte olmaması sebebiyle ilave imar planı yapılması ve konut olan fonksiyonunun ticaret olarak plan değişikliği yapılması talebi, İmar Komisyonu Raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi.
Daha sonra; 15. madde olarak Keşan Belediye Meclisinin 2025-50 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen, Keşan İlçe Müftülüğünün Plan Notu Değişikliği yapılması talebine ilişkin, Keşan (Edirne) İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı Dini Tesis Alanına İlişkin Plan Notu Değişikliği, 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. maddesi (b) bendi gereğince meclis tarafından görüşüldü ve oybirliği ile kabul edildi.
16. gündem maddesinde Keşan Belediye Meclisinin 2025-50 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen, Keşan İlçe Müftülüğünün Plan Notu Değişikliği yapılması talebine ilişkin, Keşan (Edirne) Merkez 1. Etap İlave Ve Revizyon Uygulama İmar Planı İbadet Alanına İlişkin Plan Notu Değişikliği, 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi (b) bendi gereğince meclis tarafından görüşülüp oy birliği ile kabul edildi.
17. gündem maddesinde, Keşan Belediye Meclisinin 2025-50 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen, Keşan İlçe Müftülüğünün Plan Notu Değişikliği yapılması talebine ilişkin, Keşan (Edirne) Kuzey Doğu Bölgesi 2. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı İbadet Alanına İlişkin Plan Notu Değişikliği, 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi (b) bendi gereğince meclis tarafından görüşüldü ve oybirliği ile kabul edildi.
18. gündem maddesinde, Keşan Belediye Meclisinin 2025-50 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen, Keşan İlçe Müftülüğünün Plan Notu Değişikliği yapılması talebine ilişkin, Keşan (Edirne) Kuzey Batı ve Güney Bölgeleri 3. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı İbadet Alanına İlişkin Plan Notu Değişikliği, 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi (b) bendi gereğince meclis tarafından görüşüldü ve oybirliği ile kabul edildi.
19. gündem maddesinde, Keşan Belediye Meclisinin 2025-50 sayılı kararı ile İmar Komisyonuna havale edilen, Keşan İlçe Müftülüğünün Plan Notu Değişikliği yapılması talebine ilişkin, Keşan (Edirne) Doğu Bölgesi 4. Etap İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı İbadet Alanına İlişkin Plan Notu Değişikliği, 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. maddesi (b) bendi gereğince Meclis tarafından görüşüldü ve oybirliği ile kabul edildi.
Meclisin tüm maddelerinin görüşülmesinin ardından Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan Nisan Ayı meclis oturumunu kapattı.
Bir sonraki meclis toplantısı, 2 Mayıs 2025 Cuma günü yapılacak.
Benzer Haberler
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mız, Keşan’da da coşkuyla kutlandı
KEDAK ve AFAD'da acil durum toplantısı
Belediyeden 23 Nisan’da çocuklara ikram sürprizi!
Özcan: “Tüm Çocuklarımızın Bayramı Kutlu Olsun”
Sembolik “Başkan”dan, anlamlı istek: “Kaldırımlara park edilmesin!”
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Keşan programı açıklandı
Eski çöplükteki toprak, binlerce fidanla buluşturuldu
Keşan’a Nisan “kar”ı